Favicon, wat is dat en hoe voeg ik deze toe aan mijn Letstart website? door Fidel Lopes - 10 augustus 2016

Een favicon is iets heel kleins maar toch zeker niet onbelangrijk. Wat een favicon is en hoe je dit toevoegt in jouw website leggen wij uit in dit blog.

Een favicon is een bestand welke fungeert als bladwijzer icoon in de adresbalk van een internetbrowser. Bij ons is de favicon het raketje zoals je kan zien in het tabblad wat je nu open hebt staan. Een favicon geeft de pagina (tab) meer aandacht en zorgt dat de gebruiker snel weer het juiste tabblad kan vinden.

Voordelen van favicons

Een favicon komt in de adresbalk en als icoon in de tab iedere keer weer terug, hierdoor kan je ervoor zorgen dat dit icoon bij mensen blijft hangen. Wanneer dit bijvoorbeeld een afgeleide van jouw eigen logo is (wat vrijwel altijd gebeurt) dan zorg je hiermee dat de herkenbaarheid wordt vergroot. Daarnaast wordt de favicon ook in veel browsers getoond in de favorietenlijst, de lijst die veel internetters gebruiken om pagina’s te bewaren die ze erg interessant vinden of later nog eens willen bezoeken. De favicon creëert in deze lijst herkenbaarheid. De gebruiker ziet direct welke website hij ook alweer had opgeslagen. Een favicon is klein (hoe klein lees je verderop) maar kan dus wel een belangrijke tool voor herkenning zijn en kan de website net even dat kleine beetje extra geven.

Een favicon moet altijd een vierkante afbeelding zijn en dus in verhouding zijn. Vroeger werd altijd aangegeven dat deze 16 bij 16 pixels van formaat moest zijn, tegenwoordig kan en mag dit wat groter. In Letstart wordt het afbeeldingformaat van 48 bij 48 pixels gehanteerd.

Natuurlijk is een favicon niet verplicht en je kunt ook best zonder. Jouw gebouwde website zal prima functioneren en het zal niet veel mensen opvallen dat je geen favicon hebt en Google straft je er ook niet voor. Maar zoals al eerder gezegd zorgt de favicon voor net dat kleine stukje extra charme.

Favicons zorgen voor een herkenbaar beeld zodat jouw site in een favorietenlijst gemakkelijker terug te vinden is. Je onthoudt een beeld gemakkelijker dan een naam dus wanneer iemand jouw favicon ziet moet hij meteen weten welke website er achter de klik zit. In deze tip zit ook meteen de reden van de naam; favicon is een samenvoeging van de twee engelse woorden favorite en icon.

Wat een favicon ook kan bewerkstelligen is vertrouwen. Iemand op jouw website klikt er lustig op los en wellicht zal hij ook ooit een pagina openen in een nieuw venster of op een pagina die erg afwijkt van de anderen. Met een favicon geef je dan duidelijk aan dat de bezoeker nog steeds zich bevindt op jouw website.

Hoe maak je een favicon?

Online zijn veel tools te vinden die je kunnen helpen om jouw favicon te maken. Het is niet veel werk maar toen wij Letstart maakten waren wij van mening dat dit veel makkelijker zou moeten kunnen. Voor het maken van een favicon heb je niet meer nodig dan een vierkante afbeelding die je upload in jouw systeem. De tool maakt van deze afbeelding dan direct een favicon bestand en plaatst deze op de juiste plek. Houd je favicon simpel, omdat het om zo'n klein formaat gaat, werkt een complexe afbeelding niet goed omdat deze teveel details kan bevatten.

Favicon, wat is dat en hoe voeg ik deze toe aan mijn Letstart website? afbeelding 2
Gerelateerde blogposts
die je misschien interessant vindt.
Over Fidel Lopes
Fidel Lopes

Als partner binnen Letstart is Fidel erg gesteld op blije klanten, cijfertjes en statistieken. Hij weet een fijne balans te vinden tussen de menselijke kant en de zakelijke kant van een project. Hij bewaart het overzicht en ondersteunt de klanten en medewerkers van Letstart waar nodig.

Meteen starten.

Wil je ook gebruik maken van de krachtigste oplossing om zelf je site te bouwen? Meld je dan meteen aan, je kunt het op elk moment weer stopzetten!

Of meld je eenvoudig aan met je Social Media account.

Als je op aanmelden klikt ga je akkoord met onze algemene voorwaarden