Een helder antwoord
op al je vragen vind je hier

Wij helpen je graag op weg bij het bouwen van je nieuwe site.
Bekijk eens onze introductiefilm, dat is een goed startpunt.

De basics - korte uitlegfilms over de basisprincipes van Letstart

Pro Tips - Wist jij al dat je deze functies ook in Letstart zitten?

Op zoek naar een antwoord?
Hier onder vind je antwoord op een selectie uit de meest gestelde vragen.

Afbeeldingen en video
 • Hoe groot mogen afbeeldingen zijn?

  De maximale bestandsgrootte van afbeeldingen en bestanden is 10Mb. Grotere bestanden kunnen niet worden geupload.

 • Hoe kan ik afbeeldingen uploaden om te gebruiken in mijn site?

  Letstart beschikt over een eenvoudige maar krachtige multi-file uploader, waarmee je eenvoudig bestanden kan selecteren of kan slepen naar je browser.

 • Hoe kan ik video’s toevoegen aan mijn site?

  Je kan een video toevoegen door een youtube inhoudsblok toe te voegen aan je pagina. Je video moet wel eerst op youtube staan.

 • Hoe koppel ik een pagina aan mijn hoofdmenu?

  Je kunt bij het aanmaken van een nieuwe pagina aangeven ‘tonen in menu’ waardoor de pagina getoond wordt in je hoofdnavigatie.

 • Hoeveel afbeeldingen kan ik uploaden?

  Je Letstart account heeft onbeperkte schijfruimte op basis van fair use. Je kunt dus zoveel afbeeldingen en bestanden toevoegen als je wilt.

 • Ik heb een video die niet op youtube staat, hoe kan ik die invoegen?

  Je kunt momenteel geen video’s toevoegen die niet op Youtube staan. Wil je je eigen film toch op je site tonen, plaats dan je film op Youtube en link dan naar die youtube film toe.

 • Kan ik de alt tag van mijn afbeelding veranderen?

  Je kunt zelf de zogeheten ‘Alt tag’ van je afbeelding aanpassen zodat je vindbaarheid verbetert op de termen die je in de Alt tag zet. Heb je bijvoorbeeld een foto van een leuke hond op je site staan, wees dan specifiek en geef de alt tag bijvoorbeeld de waarde ‘bruine dobermann op Zandvoort’. Het kiezen van een goede alt tag met de juiste zoekwoorden erin kan ervoor zorgen dat je afbeelding in ‘Google afbeeldingen’ goed gevonden wordt en zorgt voor extra verkeer naar je site. Je kan de alt tag niet centraal instellen in je bestandsuploader maar je doet dat op de plek in je pagina waar je de afbeelding gebruikt. Op die manier kan je voor dezelfde afbeelding meerdere alt tags maken binnen je site.

 • Kan ik de kleur van mijn foto veranderen in Letstart?

  Letstart beschikt over een geavanceerde functie voor het bewerken van je afbeeldingen op basis van Adobe Creative Cloud technologie. Hiermee kun je je foto’s bewerken qua kleur, contrast, helderheid en nog veel meer geavanceerde opties.

 • Kan ik de naam van mijn afbeelding veranderen?

  In Letstart kan je de naam van je afbeelding wijzigen door in de bestandsuploader op de drie verticale puntjes te klikken en dan ‘hernoemen’ te selecteren. Het kiezen van een goede naam met de juiste zoekwoorden erin kan ervoor zorgen dat je afbeelding in ‘Google afbeeldingen’ goed gevonden wordt en zorgt voor extra verkeer naar je site.

 • Kan ik een video bewerken met Letstart?

  Je kunt geen video’s bewerken vanuit Letstart.

 • Kan ik mijn afbeeldingen ook organiseren in mappen?

  Je kunt door op de ‘plus’ knop in de afbeeldingenbrowser te klikken ook een nieuwe map aanmaken en daar vervolgens afbeeldingen in slepen. Je kunt zoveel mappen aanmaken als je wilt en ook mappen in mappen maken, om alles zo te organiseren als je zou willen.

 • Kan ik ook een video als achtergrond instellen?

  Je kunt geen video’s gebruiken als achtergrond achter rijen.

 • Mijn afbeelding wordt niet getoond, hoe kan dat?

  Dat is moeilijk te bepalen, maar waarschijnlijk is er iets niet goed gegaan met het uploaden van de afbeelding, probeer het opnieuw. Kom je er echt niet uit, mail ons dan op info@letstart.nl.

 • Mijn foto is niet het juiste formaat, hoe kan ik dat corrigeren?

  Letstart beschikt over een geavanceerde functie voor het bewerken van je afbeeldingen op basis van Adobe Creative Cloud technologie. Hiermee kun je niet alleen je foto’s bewerken qua kleur, contrast enzovoorts, maar ook je afbeelding ‘croppen’ wat inhoudt dat je de uitsnede van je foto kan bepalen.

Domeinen en e-mail
 • Hoe koppel ik een domein aan mijn Letstart account?

  Bij ‘instellingen’ vind je een uitleg over het koppelen van een externe domeinnaam aan je Letstart site. Je kunt bij je hostingprovider in de instellingen de nameservers van Letstart ingeven (ns1.letstart.nl en ns2.letstart.nl) en vervolgens je domeinnaam invullen in Letstart onder de instructies. Ons systeem doet vervolgens de rest.

 • Hoe zit het met spam op mijn Letstart e-mail?

  Je Letstart e-mailadres wordt beschermd door een anti-spam oplossing en een antivirus oplossing. Dat is echter geen garantie dat je volledig spamvrij blijft, spammers zijn continu op zoek naar nieuwe manieren om door spambescherming heen te breken.

 • Hoeveel mailadressen kan ik aanmaken?

  In je Letstart account kan je maximaal 3 e-mailadressen aanmaken. Elk mailadres beschikt over 5 GB schijfruimte.

 • Hoeveel schijfruimte heb ik voor mijn e-mail?

  Ieder Letstart mailadres beschikt over 5GB aan schijfruimte, voldoende om duizenden e-mails in te bewaren.

 • Kan ik extra mailadressen bijkopen?

  Het is momenteel niet mogelijk om extra e-mailadressen toe te voegen aan je Letstart account. Is dit wel iets wat je graag zou willen? Stuur ons dan een mail op info@letstart.nl en bij voldoende interesse voegen wij dit toe aan het systeem.

 • Kan ik meerdere domeinen koppelen aan mijn Letstart account?

  Dat is momenteel niet mogelijk. Je kunt wel voor meerdere domeinen een Letstart site aanmaken, die je vervolgens beheert vanuit 1 account. Je betaalt dan wel het abonnementstarief per site.

 • Kan ik ook gebruik van een domein wat ik reeds elders gekocht heb?

  Jazeker, bij ‘instellingen’ vind je instructies hoe je een extern domein kan koppelen aan je nieuwe Letstart site. Je kunt slechts 1 domein koppelen met Letstart site. Je kunt wel voor meerdere domeinen een Letstart site aanmaken, die je vervolgens beheert vanuit 1 account. Je betaalt dan wel het abonnementstarief per site.

 • Wat kost een NL domein bij jullie?

  Indien je een pakket hebt gekozen waar geen gratis NL domeinnaam bijzit dan factureren wij die los tegen een tarief van € 8,- excl. Btw.

Je account en financieel
 • Hoe kan ik mijn account stopzetten?

  Als je in de linkerkolom klikt op ‘instellingen’ kan je daar eenvoudig je Letstart account stopzetten. Je kunt kiezen voor direct stopzetten of stopzetten aan het einde van je abonnementstermijn. Indien nog niet alle facturen voldaan zijn dan is stopzetten niet mogelijk. Na beëindiging van je Letstart account ontvang je automatisch een verhuiscode waarmee je het domein kan verhuizen naar een nieuwe hostingpartij.

 • Hoe zet ik mijn account om van een proefaccount naar een betaald account?

  Letstart attendeert je middels een duidelijke melding in je linkerkolom dat je proefaccount verlopen is en biedt je meteen de optie om je Letstart account te upgraden. Kies eenvoudig of je per maand, per half jaar of per jaar wil betalen en kies voor betalen via Ideal of automatische incasso.

 • Kan ik mijn account pauzeren?

  Helaas niet, Letstart biedt momenteel geen mogelijkheid om je account te pauzeren. Wij overwegen wel om iets dergelijks toe te voegen. Vind jij dit een nuttige functie? Laat het ons dan weten via info@letstart.nl

 • Kan ik ook gebruik maken van automatische incasso?

  Jazeker, wij bieden automatische incasso voor iedere abonnementstermijn. Als je bijvoorbeeld een jaarabonnement gekozen hebt, incasseren we 1 keer per jaar automatisch je abonnementsbedrag.

 • Waar kan ik een factuur downloaden?

  Als je in het hoofdmenu klikt op ‘facturen’ dan zie je daar een overzicht met je reeds betaalde en openstaande facturen. Je kunt iedere individuele factuur bekijken en uitprinten. Daarnaast krijg je de factuur ook via je e-mail.

 • Wanneer moet ik mijn volgende factuur betalen?

  Dat is afhankelijk van de gekozen betaaltermijn en methode. Als je gekozen hebt voor automatische incasso hoef je niks te doen en regelen wij de betaling voor je. Als je gekozen hebt voor betaling via iDeal dan verschijnt er een melding in de linkerkolom wanneer de volgende factuur betaald moet worden. Dat kan iedere maand, 1 keer per zes maanden of 1 keer per jaar zijn.

 • Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik mijn account stopzet?

  In principe zijn na stopzetting je gegevens niet meer toegankelijk. Wij zullen je persoons-, contact- en mailgegevens nooit verkopen aan derden.

Pagina’s en inhoud
 • Hoe kan ik een nieuwe pagina aanmaken?

  Klik na het inloggen op ‘Pagina’s’ en druk vervolgens op de blauwe + cirkel. Je gaat nu een nieuwe pagina aanmaken.

 • Hoe kies ik uit verschillende lettertypes?

  Je kunt als een je stuk tekst aan het bewerken in de linkerbalk klikken op het pijltje naast het standaard lettertype. Er verschijnt vervolgens een lijst met lettertypen waar je doorheen kan scrollen. Je kunt aan de weergave al zien hoe het lettertype eruit ziet. Als je al weet hoe het lettertype heet dat je wil gebruiken dan kan gewoon beginnen met de naam te gaan typen, dan verschijnt op een gegeven moment het lettertype dat je zoekt.

 • Hoe maak ik tekst dikgebruikt / scheefgedrukt / doorgestreept / onderlijnt?

  Als je een stuk tekst selecteert verschijnt er een zwevend menu met daarin een aantal opmaak opties voor tekst. De eerste vier iconen staan op volgorde voor:

  Dikgedrukt

  Scheefgedrukt

  Onderlijnt

  doorgestreept

 • Hoe verander ik de tekstkleur?

  Als je een stuk tekst selecteert verschijnt er een zwevend menu met daarin een aantal opmaak opties voor tekst. Het vijfde icoon is de colorpicker, waarmee je uit een set voorgedefinieerde kleuren kan kiezen of je kunt zelf een kleur samenstellen.

 • Ik wil een lettertype gebruiken wat niet in de lijst staat, kan dat?

  Nee dat kan niet. Je kunt ons wel mailen op info@letstart.nl met het lettertype dat je wilt hebben. Indien het een geschikt webfont is dat rechtenvrij beschikbaar is kunnen we het wellicht toevoegen.

 • Is er een maximum aan het aantal pagina’s dat ik kan aanmaken?

  In principe niet. Het systeem voorziet in een onbeperkt aantal pagina’s en een onbeperkte schijfruimte.

 • Kan ik ook bloggen met jullie systeem?

  Letstart voorziet momenteel niet in een blog functie. Is dit iets dat je wel graag zou willen, stuur dan een mail naar info@letstart.nl.

 • Kan ik ook pagina’s maken die niet in het menu staan?

  Jazeker, iedere nieuwe pagina die je aanmaakt maar waarvan je niet aangeeft ‘tonen in menu’ wordt wel gewoon in de site geplaatst maar niet in het menu, zodat je ze bijvoorbeeld als landingpage kan gebruiken over een bepaald onderwerp.

 • Kan ik tekst kopiëren en plakken vanuit andere software?

  Jazeker, je kunt gewoon tekst uit bijvoorbeeld Microsoft Word kopiëren en plakken. Ons systeem neemt dan de stijlelementen over die je in ons systeem ook kan maken (bijvoorbeeld dikgedrukte tekst) maar plakt verder je tekst als ‘platte tekst’ zodat er geen vreemde (html) code in je Letstart site terecht komt.

SEO en statistieken
 • Hoe kan ik mijn statistieken bekijken?

  Je vind je statistieken op je dashboard. Daar kan je in een snel overzicht zien hoeveel unieke bezoekers en pageviews je hebt gehad de afgelopen maand. Je kunt voor een meer gedetailleerd inzicht in je bezoekers en wat ze doen inloggen in je Google Analytics account indien je dat hebt gekoppeld aan je Letstart account.

 • Kan ik de alt tag van mijn afbeelding veranderen?

  Je kunt nadat je een afbeelding hebt ingevoegd in de site in de linkerbalk naar de opties van de afbeelding gaan en daar het veld ‘omschrijving afbeelding’ invullen. Dat zorgt ervoor dat mensen die geen afbeeldingen kunnen weergeven toch een idee hebben van wat er op de afbeelding staat en Google snapt ook beter waar je afbeelding over gaat.

 • Kan ik ook gebruik maken van Google analytics?

  Je kunt in je account bij instellingen een stuk scriptcode plakken dat je gekopieert hebt uit je analytics instellingen, waarna vervolgens analytics alle gegevens bijhoudt van je Letstart website.

 • Kijken jullie naar unieke bezoekers of weergaven?

  Allebei. Je kunt in je statistieken zowel je unieke bezoekers terugvinden en je pagina weergaven.

 • Moet ik keywords in de site plaatsen?

  De zogeten ‘meta keywords’ werden vroeger veel gebruikt maar hebben nu geen waarde meer. Een lijstje met zoekwoorden opnemen in je site is zeker niet genoeg om daar op gevonden te worden, je moet er daadwerkelijk iets zinnigs en unieks over schrijven.

 • Wat doet Letstart aan SEO?

  Letstart verzorgt voor zover mogelijk de technische eisen die te maken hebben met SEO. Denk aan een snel hostingplatform, maar ook een automatische sitemap die we handmatig koppelen aan een Google Search Console account. Daarnaast bieden wij je binnen Letstart de mogelijkheid om een goede SEO titel in te stellen, de zogeheten omschrijving bij je pagina fungeert als ‘meta description’, je kunt de alt tags van afbeeldingen instellen zodat jouw afbeeldingen beter gevonden worden op bepaalde zoekwoorden en nog veel meer.

 • Wat is het nut van een goede naam voor mijn afbeelding?

  Als je je afbeelding een goede beschrijvende naam geeft en mensen zoeken op die term in Google afbeeldingen dan komt jouw foto wellicht ook naar boven en krijg je extra bezoekers op je site. Je kunt ook de ‘alt tag’ van je afbeelding bewerken en daar nogmaals de juiste inschrijving in zetten. Dat zorgt ervoor dat mensen die geen afbeeldingen kunnen weergeven toch een idee hebben van wat er op de afbeelding staat en Google snapt ook beter waar je afbeelding over gaat.

 • Wat is SEO precies?

  SEO staat voor Search Engine Optimisation of wel zoekmachine optimalisatie. Kortweg gaat dit om zo goed mogelijk gevonden worden in Google. Dat heeft met een groot aantal zaken te maken, waaronder de techniek van je site, de tekst die erop staat, de laadtijd, maar ook hoeveel andere sites naar jouw site verwijzen, hoe actief en populair je bent op social media enzovoorts.

 • Wat moet ik doen om goed gevonden te worden in Google?

  Wat het allerbelangrijkste is dat je je realiseert dat ieder zoekwoord dat niet op de site staat, dat je daar daar ook niet op gevonden wordt. Als je bijvoorbeeld een tegelzetter bent maar je noemt jezelf de hele tijd op de site ‘sanitairspecialist’ dan zal je op het zoekwoord ‘tegelzetter’ nooit gevonden worden, ondanks dat je dat wel bent. Google houdt van veel tekst en houdt van relevantie, dus als je echte unieke teksten schrijft over een bepaald onderwerp, dan wordt je daar op gevonden. Als je stukken tekst kopieert van een concurrent of Wikipedia bijvoorbeeld, krijg je daarvoor strafpunten van Google en zal je vindbaarheid matig zijn.

Social Media
Startontwerpen en design
 • Als ik wissel van startontwerp, blijft dan mijn inhoud intact?

  Nee, je moet helaas de site opnieuw vullen met je inhoud. Hou er rekening mee als je overweegt om een nieuw startontwerp te kiezen dat je een back-up hebt van je teksten. De afbeeldingen die je hebt geupload blijven wel gewoon bewaard.

 • Kan ik steeds wisselen van startontwerp?

  Je kunt wel steeds een nieuw startontwerp kiezen maar je bent dan de inhoud van je site kwijt, dus je hebt er best een flinke klus aan om je site opnieuw te vullen op basis van het nieuwe startontwerp. Wellicht is het handiger om je bestaande site stapje bij beetje om te bouwen naar het nieuwe startontwerp zodat je de inhoud niet opnieuw hoeft te vullen.

 • Kunnen jullie helpen met het inrichten van mijn site?

  In principe kan je in Letstart zelf je eigen site ontwikkelen, maar wellicht kunnen we tegen betaling een afspraak maken. Stuur ons een mailtje op info@letstart.nl en we overleggen hoe we verder gaan.

 • Wat is de beste structuur voor een site?

  Dat ligt helemaal aan jouw wensen. Meestal heeft een website een homepage en een contactpagina, aangevuld met bijvoorbeel een ‘over ons’ pagina en een dienstenoverzicht, maar dat ligt er maar net aan met welk doel je je site gaat ontwikkelen. Experimenteer lekker zelf, je kunt het later toch weer aanpassen.

 • Wat is een goede opbouw voor een homepage?

  Dat is niet zo makkelijk te beantwoorden, maar in principe beginnen de meeste sites met je logo en navigatie bovenin. Dan een stuk waarin je met een beeld en weinig tekst probeert uit te leggen wat je doet of waarmee je mensen stuurt naar je belangrijkste dienst. Vervolgens kun je stukjes uit je sites uitlichten in blokjes eronder, of uitleggen wat je visie is. Onderaan kan je een footer opnemen met contact informatie en links naar pagina’s. Maar laat je vooral niet leiden door conventies en ga zelf aan de slag met je site, richt het zo in zoals jij het wilt hebben!

 • Welk startontwerp is voor mij geschikt?

  Dat is geen eenvoudige vraag voor ons om te beantwoorden, dat ligt aan welk doel je voor ogen hebt met de site en welke eisen je daaraan stelt. Wij stellen verschillende stijlen en typen startontwerpen beschikbaar. Veel van die startontwerpen zijn heel neutraal van opzet en kunnen ingericht worden naar de wensen van verschillende klanten, maar sommige startontwerpen zijn themagericht opgebouwd, denk hierbij aan startontwerpen voor sportclubs, kapperszaken, bands en meer.

Termen
 • Wat is een icon?

  Een icon is een grafische afbeelding die je kunt gebruiken in je ontwerpen. Een icon kan een pijltje, een envelopje, een huisje, een telefoon en nog veel meer. Deze icons kan je gebruiken als toelichting op een bepaald woord, als klikbare link of als opsommingsteken. Letstart wordt geleverd met vele icons in verschillende categorieën, dus probeer het eens uit.

 • Wat is een kolom?

  Een kolom is een basisitem binnen de editor van Letstart. Een kolom is een vak van boven naar beneden waarin je tekst, foto’s, filmpjes en meer kan plaatsen. Meestal maak je in Letstart eerst een rij, die van links naar rechts loopt, waarna je de rij vult met meerdere kolommen die van boven naar beneden lopen. Je kunt de kolommen verschillende breedtes meegeven.

 • Wat is een rij?

  Een rij is een basisitem binnen de editor van Letstart. Een rij is een vak van links naar rechts waarin je tekst, foto’s, filmpjes en meer kan plaatsen. Meestal maak je in Letstart eerst een rij, die van links naar rechts loopt, waarna je de rij vult met meerdere kolommen die van boven naar beneden lopen. Je kunt de rijen verschillende hoogtes meegeven.

 • Wat is een subpagina?

  Een subpagina is een pagina die onder een andere pagina hangt. Dat klinkt misschien abstract, maar is niet zo ingewikkeld. Als je bijvoorbeeld een slager bent en je hebt in het menu een onderwerp ‘rundvlees’ gemaakt, kan je onder dat hoofdonderwerp subpagina’s aanmaken met namen zoals ‘gehakt’, ‘biefstuk’, ‘karbonade’ enzovoorts. Deze pagina’s zijn een verfijning van het hoofdonderwerp en vormen daarom subpagina’s. Die worden vervolgens door Letstart automatisch in het menu verwerkt in een dropdown om de verhouding tussen pagina en subpagina aan te geven. Probeer het zelf eens uit in de editor.

 • Wat zijn pixels?

  Pixels zijn de elementen waaruit computerschermen zijn opgebouwd. Net zoals we afstanden meten in centimeters of meters en tijd in seconden en minuten zijn pixels de bouwstenen van websites. Een gemiddeld computerscherm tegenwoordig heeft een full-HD resolutie van 1920 x 1080 pixels, wat inhoudt dat het 1920 pixels breed is en 1080 pixels hoog. Als een plaatje in een website bijvoorbeeld 640 pixels breed is, zal het ongeveer een derde van het scherm beslaan. Plaatjes die opgebouwd zijn uit pixels kan je niet lekker oprekken. Als je een plaatje van 640 pixels breed weergeeft op een breeds van 1920 pixels, dan wordt het plaatje (erg) onscherp.

Meteen starten.

Wil je ook gebruik maken van de krachtigste oplossing om zelf je site te bouwen? Meld je dan meteen aan, je kunt het op elk moment weer stopzetten!

Of meld je eenvoudig aan met je Social Media account.

Als je op aanmelden klikt ga je akkoord met onze algemene voorwaarden