Gratis stockfoto’s vinden op internet en waar op te letten door Fidel Lopes - 21 juli 2016

Je hebt jouw Letstart website stijltechnisch helemaal op orde maar mist nog afbeeldingen, waar kan je deze dan gratis vandaan halen?

Het bekende spreekwoord luidt: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Google is het niet helemaal hier mee eens maar voor de bezoekers van jouw website kan dit wel van toepassing zijn. Met goed uitgekozen beelden gaat een pagina spreken. Je ziet het vaak dat een goed verhaal wordt verpest door extreem suffe foto’s waarvan je direct ziet dat dit Stockfoto’s zijn. Of je hebt je een toptekst maar plaatst hier een veel te clichématige engelikte foto bij: precies goede belichting en vaak net iets té geposeerd. Dat doet soms afbreuk aan je verhaal.

Natuurlijk is het mooi als je foto’s van jezelf hebt voor de website. Wanneer jij een schoonheidssalon hebt is er natuurlijk niets mooier dan foto’s van jouw eigen zaak te laten zien en van het werk wat jij hebt gedaan. Dit is om verschillende redenen niet altijd mogelijk. Denk hierbij aan de privacy van personen op de foto of het feit dat die foto’s (nog) niet gemaakt zijn. Het internet staat vol met oplossingen hiervoor. De makkelijkste oplossing is het gebruik van “Stockfoto’s” maar je moet dan wel de juiste (dus niet te clichématige) vinden en het liefst ook niet te duur of wellicht helemaal gratis.

Wat zijn stockfoto’s?

Stockfoto’s zijn foto’s die een fotograaf via een stockwebsite (beeldbank) verkoopt of aanbiedt. Deze foto’s zijn meestal niet gemaakt in opdracht van een klant. Omdat deze foto’s niet in opdracht zijn gemaakt zijn deze vrij te gebruiken voor iedereen maar aan elke foto die online aangeboden wordt zitten voorwaarden. Deze verschillen per stockfoto(site). Er zijn online ook veel stockfotosites te vinden waar je gratis beelden kan downloaden om te gebruiken in jouw website.

Gratis is niet hetzelfde als rechtenvrij

Wanneer jij een gratis foto download is deze niet automatisch ook rechtenvrij. Aan elk beeld wat online staat zitten auteursrechten verbonden. 9 van de 10 keer kan je er vanuit gaan dat de rechten bij de fotograaf van de beelden liggen maar ook kunnen deze liggen bij de website waar je deze vandaan hebt gehaald. Vaak wil de maker de credits voor de foto krijgen, dat wil zeggen dat je zijn of haar naam als bij de foto noemt en deze dan gratis mag gebruiken. Tevens zijn er goede websites te vinden waar je betaalt voor foto’s en dus hiermee het recht koopt om deze foto’s te mogen gebruiken. Maar je kunt jezelf ook al die moeite besparen. Er is namelijk voldoende beeld te vinden waar je niet voor hoeft te betalen en je geen zorgen hoeft te maken over de rechten.

Creative Commons

Veel hobbyfotografen verspreiden hun beelden de laatste tijd onder een gemeenschappelijk licentiemodel dat Creative Commons (CC) heet.

Dit licentiemodel maakt het voor fotografen makkelijk om hun werk te verspreiden. Op de website van Creative Commons staat het volgende hierover; “Met een Creative Commons licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken.”

Er zijn zes officiële niveaus voor Creative Commons –en dan nog een onofficiële die ook vaak wordt gebruikt-.

De zes niveaus van Creative Commons variëren van alleen de naam noemen van de maker en voor de rest helemaal vrij zijn met wat je doet ermee doet tot de naam vermelden van de maker, er geen geld mee verdienen en het alleen gebruiken in zijn huidige vorm en niet gebruiken voor nieuw materiaal.

BY - Je mag deze foto gebruiken als je de maker ervan maar noemt. Dit kan in de footer zijn bij de bronvermelding maar ook direct onder de foto.

NC – Je mag deze foto gebruiken mits je geen geld verdient met jouw website.

ND - Je mag deze foto gebruiken mits je deze volledig intact laat en niet gebruikt om er nieuw materiaal mee te maken.

SA - Je mag deze foto gebruiken onder de voorwaarde dat je het onder dezelfde licentie vrijgeeft als het originele werk.

Deze versies komen in zes combinaties voor. Soms worden de iconen niet gebruikt, maar alleen de omschrijving. Onderstaande tabel erbij maakt duidelijk wat ze bedoelen:

Gratis stockfoto’s vinden op internet en waar op te letten afbeelding 2

Dan zie je ook vaak CC0 op stockfoto sites. Dit houdt in dat je alles met deze foto mag doen en dat een naamsvermelding niet nodig is. Ideaal dus!

Wat vaak wordt vergeten in deze is portretrecht. Dus ook als de foto zelf onder Creative Common is uitgebracht kan het voorkomen dat de foto iets of iemand toont waar portretrecht op rust. Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto’s van bekende schilderijen of van een groep mensen op straat die zonder hen medeweten zijn geportretteerd.

Enkele sites met goede gratis foto’s

Hieronder enkele websites waar ze gratis stockfoto’s aanbieden waarbij je niet bang hoeft te zijn dat de foto’s niet rechtenvrij zijn.

Freeimages.com

Deze site is onderdeel van GettyImages, de grootste fotodatabase van de wereld (o.a. bekend van Istockphoto en diverse persbureaus) en dat is ook duidelijk te zien op de site. Je wordt snel na het zoeken van een foto doorgestuurd naar de –betaalde- website van GettyImages. Wanneer je een beetje doorhebt hoe de website werkt kan je hier best goede gratis foto’s vinden.

Dreamstime

Bij Dreamstime is het precies gelijk als bij Freeimages.com. Er zijn genoeg gratis foto’s te vinden maar je wordt snel doorgestuurd naar de betaalde foto’s van Dreamstime. Daar zit natuurlijk hun verdienmodel maar wanneer je goed oplet zal je genoeg gratis fotomateriaal kunnen vinden voor jouw Letstart website.

Death to the Stock Photo en Unsplash

Death to the Stock Photo en Unsplash zijn twee websites met een wat kunstzinnigere slag. Wat bij Death to the Stock Photo mist is een goede zoektechniek, deze is bij Unsplash wel op orde. Deze websites zijn niet voor ieder goed te gebruiken door het soort foto’s maar wanneer deze in jouw straatje passen kan je hier heel goed slagen.

Wat een grappige tool is van Death to the Stock Photo is de optie om elke maand een mail te krijgen met foto’s die geselecteerd zijn door de redactie aldaar.

Wikipedia en de Wikimedia Commons

De beeldbank van Wikipedia, boordevol met foto’s welke zijn geupload door gebruikers van deze online encyclopedie. Let goed op want niet alle afbeeldingen van Wikimedia zijn vrij te gebruiken omdat deze alleen maar dienen voor verduidelijking bij een artikel van Wikipedia.

Google afbeeldingen

Google Afbeeldingen is een veel gebruikte tool voor het vinden van afbeeldingen. Typ in google een zoekterm in en je krijgt verschillende opties over deze zoekterm zoals ook afbeeldingen. Nadat je een zoekopdracht hebt uitgevoerd kan je de afbeeldingen gaan filteren op basis van jouw wensen.

Gratis stockfoto’s vinden op internet en waar op te letten afbeelding 4

Zoals bovenstaand is te zien kan je bij Google ook aangeven op welke licentiemodel je wilt filteren. Het vervelende is dat zij nog niet de Creative Commons termen gebruiken dus dat het soms even spiegelen is hierna. Het filter op Google Afbeeldingen gebruikt termen als “gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing”. Een beetje logisch nadenken doet hier wonderen.

Onze eigen favoriet: Pixabay

Wat zegt de site van Pixabay: “Je mag foto’s en video’s downloaden, aanpassen, verspreiden en royalty-free gebruiken waarvoor je maar wil, zelfs in commerciële toepassingen. Geen bronvermelding nodig.”

Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Je hoeft bij deze site je helemaal niet druk te maken over eventuele problemen achteraf en de site zit vol met goede foto’s die je overal (dus ook in commerciële websites) kan gebruiken.

In de kleine lettertjes van Pixabay geven zij toch enkele beperkingen. Je mag het beeldmateriaal niet gebruiken voor racistische of andere kwaadwillende doeleinden maar dat mag bij Letstart ook niet! De tweede uitzondering is dat je geen bekende logo’s of certificaten mag gebruiken als je hier het recht niet toe hebt. Zolang je de foto’s en video’s van Pixabay op een normale manier gebruikt is er niets aan de hand!

Lees hier hoe je de geïntegreerde Pixabay functie in Letstart kan gebruiken.

Gerelateerde blogposts
die je misschien interessant vindt.
Over Fidel Lopes
Fidel Lopes

Als partner binnen Letstart is Fidel erg gesteld op blije klanten, cijfertjes en statistieken. Hij weet een fijne balans te vinden tussen de menselijke kant en de zakelijke kant van een project. Hij bewaart het overzicht en ondersteunt de klanten en medewerkers van Letstart waar nodig.

Meteen starten.

Wil je ook gebruik maken van de krachtigste oplossing om zelf je site te bouwen? Meld je dan meteen aan, je kunt het op elk moment weer stopzetten!

Of meld je eenvoudig aan met je Social Media account.

Als je op aanmelden klikt ga je akkoord met onze algemene voorwaarden