Onepage website in Letstart maken, doen of niet? door Fidel Lopes - 19 juli 2016

Een onepage website, wat is dat eigenlijk en is dat beter of juist slechter dan een website met meerdere pagina’s? En kan je in Letstart een krachtige onepage website maken?

Meteen maar even antwoorden op de vragen. Een onepage website moet je zeker doen wanneer dit de beste oplossing is voor jouw project,. Of dit het geval is weet je na het lezen van deze blogpost. Kan dit in Letstart? Natuurlijk kan dit!

Wat is een onepage website?

Een onepage (ook wel singlepage) website is wezenlijk anders dan een traditionele website maar het is niet direct te zeggen of het beter of slechter is. Het doel van de website is hier een heel belangrijke pijler voor. De woorden “one en page” geven jou al direct aan wat je kan verwachten van een onepage website. Alle content wordt op 1 lange pagina geplaatst. Vaak hebben onepage sitees een menu bovenin de pagina dat ervoor zorgt dat je niet naar een nieuwe pagina toe wordt geleidt maar doorscrollt naar de sectie van de pagina die je hebt gekozen.

Een onepage website kan ideaal zijn voor een bedrijf welke niet heel veel informatie heeft om op de website te zetten. Voordeel van een onepage website is dat de korte stukken content minder storend zijn voor de bezoeker omdat deze niet het gevoel heeft dat hij op een nieuwe pagina is terecht gekomen. Daarnaast vind Google het ook wenselijk als er meer dan 400 woorden op een pagina staan en zal hierdoor de onepage website met goede content beter waarderen dan de meer-pagina-website met allerlei pagina’s met minimale content. Een onepage website is ook ideaal voor tijdelijke websites. Hieronder een drietal cases waarin een onepage website ideaal kan zijn;

  1. Over een paar maanden organiseer jij met jouw bedrijf een festival en wilt hier geen dure website voor laten ontwikkelen maar toch mensen voldoende informatie geven over jouw evenement. Waar wordt het gegeven, wanneer is het, wie komen er optreden en hoe kan je aan kaarten komen? Dit kan ideaal in een onepage website die jij heel snel en simpel kan maken met de tool van Letstart. De onepage opzet zorgt ervoor dat je een moderne uitstraling kan creëren voor je site.

  2. Jij hebt een webshop die jij bijvoorbeeld hebt laten bouwen in SEO shop of Magento. In jouw webshop is een product dat heel goed loopt (of juist helemaal niet en extra aandacht nodig heeft). Voor dit product heb jij een eigen domein in jouw hoofd en je wilt een website hebben waar meer informatie over dit product wordt gegeven en mensen doorgestuurd worden naar de detailpagina van dat product op jouw webshop. Door deze strategie slim in te zetten vergroot je de kans om hoger in de Google zoekresultaten te komen met dit specifieke product. Zeg nu eerlijk, dat is toch feitelijk het doel van alle websites en de wens van elke webshop eigenaar.

  3. Ome jan is jarig, hij wordt 50 en ziet Abraham. Samen met jouw zusje wil je graag een grap met hem uithalen en een website creëren met allerlei oude en beschamende foto’s. Een onepage website van Letstart is hier ideaal voor. Geen kennis van websites bouwen nodig en alle tools die je nodig hebt hiervoor zitten standaard in het systeem.

Letstart is ideaal voor dit soort tijdelijke websites omdat je elke maand jouw abonnement bij Letstart kan opzeggen. Heb je maar een website voor een paar weken nodig? Neem dan een maandabonnement en zeg deze op wanneer de website zijn werk heeft gedaan.

Onepage website in Letstart maken, doen of niet? afbeelding 2

Wat zijn enkele voor- en nadelen van een onepage website;

Voordelen

  • Meer to the point: De website heeft veel meer to the point informatie omdat de content beperkt is deze gehouden tot de essentie, wat de boodschap alleen maar sterker maakt. Of dit nou gedwongen is omdat er niet meer informatie is doet er natuurlijk even niet toe;)

  • Niet verdwalen: De gebruiker kan heel eenvoudig door alle content heen scrollen en hoeft niet door meerdere pagina's te klikken en zal dus nooit kunnen verdwalen in jouw website.

  • Responsive: wanneer je een website bij Letstart neemt is deze ook direct responsive. Alle templates van Letstart zijn altijd standaard responsive. Wij hebben speciale onepage templates maar je kan ook een meer-pagina-template kiezen en dan daar maar 1 pagina in maken.

Nadelen

  • Zoekmachinevriendelijkheid: De vindbaarheid van een onepage website kan slechter zijn dan een meer-pagina-website Dit komt omdat Google in de basis website met meer inhoud qua pagina's en teksten hoger waardeert dan websites met minder (of maar 1) pagina. Belangrijk is dus –wanneer jouw website gevonden moet worden, de website van ome jan hoeft dit waarschijnlijk niet- om te zorgen dat de content die je op de pagina plaatst ook van goede waarde is voor de zoekmachines.

  • Statistieken zijn minder: Een onepage website biedt minder mogelijkheden tot analyse, omdat het maar één pagina is. Je kun dus niet zien welke content op je website interessant is voor de bezoeker omdat ze niet van pagina wisselen en dus in Google Analytics altijd op dezelfde pagina blijven. De bounce rate van de pagina zal ook hoog zijn omdat mensen altijd maar 1 pagina kunnen bekijken.

Gerelateerde blogposts
die je misschien interessant vindt.
Over Fidel Lopes
Fidel Lopes

Als partner binnen Letstart is Fidel erg gesteld op blije klanten, cijfertjes en statistieken. Hij weet een fijne balans te vinden tussen de menselijke kant en de zakelijke kant van een project. Hij bewaart het overzicht en ondersteunt de klanten en medewerkers van Letstart waar nodig.

Meteen starten.

Wil je ook gebruik maken van de krachtigste oplossing om zelf je site te bouwen? Meld je dan meteen aan, je kunt het op elk moment weer stopzetten!

Of meld je eenvoudig aan met je Social Media account.

Als je op aanmelden klikt ga je akkoord met onze algemene voorwaarden