Wat is SEO en hoe pas ik dit toe in mijn Letstart website? door Fidel Lopes - 28 mei 2016

Wellicht heb jij de term “SEO” al vaak langs horen komen toen jij je begon te oriënteren op een website of toen jij op internet aan surfen was naar nuttige website tips. Maar wat is SEO nou eigenlijk en hoe kan je dit in jouw Letstart website toepassen? In dit blog zal ik proberen om te beginnen om heel simpel uit te leggen wat SEO is en daarna krijg je van mij enkele praktische tips die ervoor kunnen zorgen dat jouw SEO score hoger zal worden.

Het eerste wat de meeste mensen doen bij het opstarten van hun internetbrowser is surfen naar een zoekmachine zoals Google – en ik durf te wedden dan bij 75% van de mensen een zoekmachine de startpagina is van deze browser - en vanaf daar hun internettocht vervolgen. In Nederland is Google de meest gebruikte zoekmachine met 95% van de Nederlanders als regelmatige gebruiker en daarom houdt iedereen vrijwel altijd rekening met Google als de standaard hierin.

Iemand die zoekt in een zoekmachine typt hier een paar woorden in als zoekvraag. Google probeert altijd het beste resultaat als antwoord hierop te geven. Wanneer jij zoekt op aardbeientaart zal Google logischerwijs nooit een resultaat geven over de nieuwe BMW 3-serie. Google toont de webpagina’s die hij als resultaat geeft dus op basis van relevantie en populariteit van die website.

Hoog in google?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat bijna 70% van de mensen die zoekt via een zoekmachine zoals Google niet verder kijkt dan de eerste vier resultaten bij zijn zoektocht naar een antwoord of product. Staat jouw website niet bij deze vier resultaten dan zal je merken dat het aantal bezoekers van jouw website veel lager zal liggen dan die van de websites die wel op deze posities staan. Belangrijk detail is om nog even aan te geven dat er op een Google zoekresultaatpagina verschillende soorten resultaten getoond worden, namelijk gratis (organische) en betaalde resultaten. In dit artikel heb ik het de hele tijd over de organische zoekresultaten. Wanneer je wilt kan je altijd op plek 1 staan van Google met een zoekterm – jouw bedrijfsnaam daargelaten- maar dan zal je daarvoor moeten betalen (en dat kan voor een zeer algemene term al snel € 3 of 4 per klik zijn, dan moet de marge op jouw product wel erg groot zijn).

Wat is SEO en hoe pas ik dit toe in mijn Letstart website? afbeelding 2

Wat is SEO dan precies?

SEO staat voor Search Engine optimalisation wat vertaald zoekmachine optimalisatie betekent. SEO draait om het relevanter en populairder maken van webpagina’s, zodat deze beter scoort bij de zoekresultaten en gratis potentiële klanten naar de site trekt.

Hoe zorg je dat jouw SEO 100% op orde is?

Uit deze droom halen wij je maar meteen, er is geen website op de wereld die 100% scoort op de SEO ladder. Dit komt voornamelijk omdat het zoekalgoritme van Google strikt geheim is. Zoals ik eerder al aangaf zijn er wel enkele dingen waar rekening mee gehouden moet worden wil je zorgen dat jouw website zoveel mogelijk geoptimaliseerd is op het gebied van SEO. Om te beginnen moet de websitecode goed in elkaar zitte. Wanneer jij een Letstart website afneemt kan jij er zeker van zijn dat dit op orde is. Wij zijn elke dag bezig met het optimaliseren van deze code zodat hij altijd voldoet aan de laatste eisen van Google.
Daarnaast zijn er tips waar jij zelf mee aan de slag kan, hieronder benoem ik enkele van deze tips.

Logische opbouw van de tekst

Zoekmachines scannen een website op koppen. Zorg dat de opbouw van de website duidelijk is. Naast zoekmachines scant ook een bezoeker de pagina op koppen en leest door wanneer deze zijn interesse hebben geprikkeld. Heb je een zoekwoord waar je op gevonden wilt worden op een specifieke pagina? Zet dan het zoekwoord op de juiste posities op de pagina neer. Zoekmachines doorzoeken een website naar zogenaamde ‘headers’. Headers zijn de koppen en de tussenkopjes van een stuk tekst, de titels dus zeg maar. Zorg dat je zoekwoord in deze headers dus ook voorkomt. Waar je altijd rekening mee moet houden is dat de tekst natuurlijk aanvoelt, het zoekwoord 6 keer herhalen terwijl dit de leesbaarheid niet ten goede komt vind niemand fijn. Het zoekwoord waar je graag op gevonden wilt worden moet voor het meest optimale resultaat in ieder geval genoemd worden in de volgende elementen van een pagina:

Pagina titel

De kop van de tekst (h1)

In de eerste alinea

Gebruik minimaal 400 woorden op jouw pagina

Een pagina moet voldoende tekst bevatten van Google om aangemerkt te worden als interessant waardoor deze getoond wordt in de resultaten. De hoeveelheid woorden die Google wilt zien varieert volgens de verschillende bronnen die je online kan vinden. Wij houden in ieder geval altijd 400 woorden aan als stelregel. Wanneer jij zorgt dat er genoeg woorden op een pagina staan zal de zoekmachine een goed beeld kunnen vormen van de informatie die gevonden kan worden op de website en hierdoor de pagina beter beoordelen.

De kwaliteit van de tekst

Dit punt sluit direct aan op het vorige punt. De tekst moet niet alleen maar 400 woorden bevatten maar deze woorden moeten ook van een goede kwaliteit zijn. Zorg dat de zinnen kloppen en goed Nederlands zijn, let goed op grammatica en spelfouten in de tekst. Je snapt zelf ook dat het heel erg onprofessioneel staat als een tekst vol met spellingsfouten staat. Tevens moet de tekst ook aansluiten op de rest van de website. Een tekst welke relevant is met 400 woorden scoort beter dan een tekst met 800 woorden die slecht geschreven is en niet aansluit op het thema van de website. Maar waarom zou je ook een tekst schrijven over iets wat niets met jouw website te maken heeft?

Kopieer niet van anderen!

Teksten die gekopieerd worden van bijvoorbeeld een concurrent zorgen niet voor een mooie SEO score. Nog sterker gezegd, doe je dit dan daalt jouw website in de ranking van Google. Google zal jouw pagina helemaal niet tonen in de zoekresultaten omdat hij kan zien dat deze niet uniek is en de bezoeker niet van nieuwe informatie zal voorzien. Schrijf dus altijd je eigen teksten of laat dit doen door professionals. Natuurlijk kan je wel de website van de concurrent bekijken ter inspiratie voor jouw eigen teksten maar kopieer nooit letterlijk van anderen!

Een 100 procent score bij Google heeft niemand maar wanneer je rekening houdt met bovenstaande tips zal jouw Letstart website waarschijnlijk goed scoren in de ranking van Google!

Gerelateerde blogposts
die je misschien interessant vindt.
Over Fidel Lopes
Fidel Lopes

Als partner binnen Letstart is Fidel erg gesteld op blije klanten, cijfertjes en statistieken. Hij weet een fijne balans te vinden tussen de menselijke kant en de zakelijke kant van een project. Hij bewaart het overzicht en ondersteunt de klanten en medewerkers van Letstart waar nodig.

Meteen starten.

Wil je ook gebruik maken van de krachtigste oplossing om zelf je site te bouwen? Meld je dan meteen aan, je kunt het op elk moment weer stopzetten!

Of meld je eenvoudig aan met je Social Media account.

Als je op aanmelden klikt ga je akkoord met onze algemene voorwaarden